HOME    PREKEN    GETUIGENISSEN    VERHALEN    ROEMENIE    LINKS    CONTACT

 

    Harly Davidson

 

Harly Davidson.

Als kerk houden we altijd in de zomermaanden campingdiensten op een camping bij ons in de buurt. Woensdag 11 augustus j.l. was aan mij de eer om deze dienst te leiden en het woord te doen. Ik had deze avond een motor meegenomen, een Harly Davidson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de tekst van deze avond:

Thema van vanavond komt van mijn zuster in de Heer Griet Knappert. Een paar weken geleden stonden wij hier ook en keken we naar de kinderen die gesminkt werden en toen had zij er over dat deze kinderen een soort masker op kregen en dat wij mensen eigenlijk onze maskers moesten af doen. Vandaar dus als thema:

MASKERS AF.

En dan ga je denken, wat zijn nu allemaal maskers. En toen herinnerde ik mij iets toen ik ongeveer 17 of 18 jaar oud was. Ik ging nogal veel met een meisje om en zij was jarig. De hele familie werd uitgenodigd en ik mocht als enige niet familielid ook komen. En dan wil je niet met lege handen komen natuurlijk, en ging ik naar de winkel. Nu waren toentertijd die porseleinen Piero-poppen een rage. En ik dus een dergelijk originele Pieropop gekocht. Je had ook van die imitatie poppen maar ik koos voor de dure originele.

Toen ik hem haar gaf was ze helemaal door de dolle heen, ze vond het prachtig. Haar avond kon niet meer stuk. En die van mij natuurlijk ook niet !!! Nu moet ik wel zeggen dat het nooit iets is geworden ondanks die dure pop. Nou is dat ook niet erg hoor want ik ben intussen mijn vrouw tegen gekomen en ben daar alweer 20 jaar getrouwd. En ik wil daar nog wel 20 jaar of meer mee verder als het ons gegeven is. Maar  zo’n Pieropop is een pop met een masker op. Het verbergt zijn gezicht.

Laatst keek ik met mijn dochter van 7 naar de t.v. en daar was Bassie op, u weet wel van “Bassie en Adriaan”. Maar Bassie was niet gesminkt en had ook niet zijn Bassiepak aan. En toen zei ik tegen José: “Kijk eens daar heb je Bassie”. José keek met aan met zo’n blik van “Mijn vader is niet goed geworden, hij moet naar de dokter”. Want Bassie had niet zijn Bassie-masker op. Ook de kinderen hier krijgen een masker opgetekend. (de kinderen konden gesminkt worden door enkele dames van onze kerk) Vorige week keek ik er ook naar en toen zag ik een jongetje dat een tijgermasker opkreeg. En je zag hem veranderen. Hij begon te grommen en voelde zich een tijger. En zo hebben we allemaal wel een soort masker op. Nog een voorbeeldje, en dat zal als rode draad door deze dienst heen lopen, namelijk de motor. Ik heb een echte Harly Davidson bij mij, is hij niet prachtig!!

U moet weten ik ben iemand met een motorrijbewijs en ik heb geen motor, en dat is volgens mij net zo iets als een vis zonder water. Want elke keer als ik een motor tegen kom dan vind ik dat zo ontzettend mooi, en dan kriebelt het van binnen. Nu waren mijn vrouw en ik afgelopen week 20 jaar getrouwd. En kreeg ik als cadeau van mijn oudste zoon een dagje rijden op een Harly Davidson. En dat was natuurlijk voor mij een prachtig cadeau. We hebben vandaag daar een waar familiefeest van gemaakt en daarom heb ik ook deze motor meegenomen. Vanmorgen hebben we de motor opgehaald en dan doe je de motorpak aan en de helm op, start de motor en rij je weg. En dan voel je een motor rijder, je verandert als het ware. Ik verschuilde mij achter mijn motormasker. Ondanks dat de motor en de helm en motorpak niet van mij was was ik op dat moment een motorrijder. En dat was zo’n prachtig gevoel, lekker rondtoeren op zo’n machtig stukje techniek, waar ik ook  totaal geen verstand van heb. Prachtig. Ik voelde mij motorrijder net als die jongetje zich even tijger voelde.

Eigenlijk hebben we allemaal een masker op. Een masker om, maar vooral niet te laten zien hoe we eigenlijk zijn. Een masker op ons achter te verschuilen. Maar dan is er God en die kijkt niet naar onze masker. God kijkt naar ons hart onze binnenste. En ziet hoe we zijn en wat we nodig hebben. Hij is onze maker zoals in het Johannes evangelie staat.

In het allereerste begin was Christus er al. Hij was bij God en was Zelf God. Alles ontstond door Zijn Woord. Zonder Hem is niets ontstaan; al het bestaande heeft Hij gemaakt. In Hem is eeuwig leven en dat leven is het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in zijn macht kunnen krijgen.

(Joh 1: 1-5 , uit de Biker-bijbel)

God is onze maker en ziet wat we nodig hebben en wil ons daar mee helpen. Helpen om innerlijk gelukkig te worden. We hoeven ons niet meer te verschuilen achter een masker, we mogen open en eerlijk door het leven gaan en vertrouwen op zijn  hulp en steun.

Voor het zingen van het lied las ik met u een stukje uit de bijbel. En  dat was uit de Biker-bijbel. Een bijbel voor motorrijders. Ja, de motorrijders hebben een eigen bijbel met daarin het nieuwe testament aangevuld met getuigenissen van motorrijders die God hebben gevonden. Prachtige getuigenissen trouwens, heel indrukwekkend.

Wat ik in handen heb is de Belgische versie en er is sinds kort een Nederlandse versie en die heet niet Biker-bijbel, maar Highway to Heaven. En dat vind ik een prachtige titel voor de bijbel. Highway to Heaven, een snelweg naar de hemel. In de bijbel lees je hoe je een plaats kan krijgen in de hemel, waar geen eenzaamheid, verdriet of ziekte  is.

Ik zal u niet vermoeien met allerlei kerktaal, maar ik wil u toch even aan het denken zetten, en dat kan toch geen kwaad. Ik wil het met u hebben over het ontstaan van de wereld en het leven.

Over het ontstaan van de wereld en het leven op deze wereld zijn er twee theorieën, twee maskers.

Het eerste masker waar mensen zich achter verschuilen is het evolutiemasker. Vele wetenschappers willen ons laten geloven dat het leven is ontstaan door een Oerknal en dat het ontstaan is uit een klein stofje. Een stofje dat door miljoenen jaren evolutie zich ontwikkeld heeft tot een zo ingewikkeld in elkaar zitten iets als de mens.

Diezelfde wetenschappers weten dat als ik deze prachtige Harly Davidson hier laat staan en ik over 50 jaar weer komt, dat hier niet een nog mooiere Harly Davidson staat. Maar dat hier dan een hoop roest licht en dat ik hem helemaal niet meer starten kan. Nee, die wetenschappers met hun evolutiemasker op willen ons wat wijs maken wat ingaat tegen alle, door hun eigen ontdekte natuurwetten.

Het andere masker wat mensen kunnen aannemen is het masker van het geloof. En daar ben ik er een van en ook velen hier aanwezig. Wij zeggen dat alles op deze aarde is gemaakt door God. Elk mens heeft in zich een soort Gods gevoel, het gevoel van goed en kwaad. God het goede, dus is de schepper van u en mij. Alleen Hij kan een zo uniek in elkaar zittende iets maken zoals de mens.Hij wil ons ook omdat hij ons heeft gemaakt helpen door dit leven heen. In de brief van Petrus staat het mooi geschreven

Alle dank en eer is voor de God en Vader van onze Here Jezus Christus, Die zo onvoorstelbaar goed voor ons is. Hij heeft nieuwe mensen van ons gemaakt door Jezus Christus uit de dood terug te brengen tot het leven. Daarom leven wij nu toe naar het eeuwige leven, dat wij ontvangen zullen. Dat is de erfenis die God allang voor u heeft klaarliggen in de hemel, een erfenis die door niets of niemand zal worden aangetast en nooit waardeloos zal worden. Omdat u op God vertrouwt, zal Hij u beschermen. Hij zal u in Zijn grote kracht bewaren, zodat u veilig bent om die rijke erfenis aan het einde van de tijd te ontvangen. Wees dus blij!

(1 Petrus 1: 3-6 uit de Biker-bijbel)

 Prachtige woorden vind u niet. God liet aan ons mensen zien dat we op Hem kunnen vertrouwen. Hij stuurde zijn zoon Jezus op aarde om ons te onderwijzen en te laten zien hoe we moeten leven. Maar Jezus werd niet geloofd en moest sterven aan een houten kruis, zoals dat toender tijd gebruikelijk was. Maar God liet aan ons mensen zien dat zelfs de dood God niet kan tegen houden. Jezus, stond na 3 dagen weer op uit de dood en liet zo zien dat we zelfs voor de dood niet bang hoeven te zijn als we een volgeling van Hem zijn.

En Hij beloofd ons zoals we hebben gelezen een fantastisch cadeau. Ik heb een prachtig cadeau van mijn zoon gekregen maar dit cadeau van God is nog veel mooier. God geeft ons leven na de dood in een hemel zonder pijn en verdriet. In Zijn aanwezigheid mogen we dan zijn. Een dagje rijden op een Harly Davidson is prachtig maar het hebben van het eeuwige leven is nog fijner.

Welk masker doet u op. Het masker van de evolutietheorie of het masker van God.

Ik volg God.    U ook?

We zijn aan het eind gekomen van deze dienst. En als u nu denkt wat een onzin allemaal, dat bent u daar natuurlijk vrij in. Ik wil u niets opdringen. Maar ik wil u vragen om toch even na te denken over deze laatste zin.

Ik geloof in God zoals een blinde gelooft in de zon: niet omdat ik Hem zie, maar omdat ik Hem voel.

Ik wil u uitdagen om het eens een keer te proberen het geloof in de Maker van ons allen. Ik zei al eerder niet om u wat op te dringen, nee, denkt u gewoon er eens over na en het cadeau wat klaar licht (Het eeuwig leven in de hemel) is er ook voor u. God zegende u en wilt u napraten met iemand, spreek ons maar aan wij zijn er van harte tot bereid.  (U als lezer van dit verhaal kunt natuurlijk een mailtje sturen)        

 

 
   

 

 

© 2006 - All rights reserved Let Op De Raven 2006 ©
Deze site is het best te bekijken met Internet Explorer